torsdag 13. mai 2010

Stillingskrig i Griskebukta


Sent lørdag kveld dukket det igjen opp et insekt som minnet mistenkelig om en kakerlakk. Det var ingen bønn – kapteinen måtte til å skru opp alle bordene i båten. Kommandert rundt av Pinky, holdt han på hele natten så avreisen til Guadeloupe måtte utsettes til mandag. Vi sto rett og slett kakerlakkfast i Les Saintes. Det var forresten en god ting å skru opp alle bordene, siden vi i samme slengen avslørte at det er en lekkasje ett eller annet sted. Vi fikk tørket opp og tømt ut rundt 120 liter vann fra dørken. Ikke rart at inneklimaet har føltes noe fuktig.

Mandag morgen kom vi oss endelig av gårde til Guadeloupe. Vi hadde en fin slør i starten før vinden nesten forsvant. Så frisknet det til igjen med vind inn fra vest. Vi ankret opp i Deshaies på nordspissen av øya og slo oss til ro for natten. Deshaies er en liten pittoresk fiskelandsby og de har en spektakulær botanisk hage vi planlegger å besøke på turen tilbake. Det meste var lukket og søndagsstengt, men vi fikk oss likevel noe å spise på en restaurant der betjeningen jobbet i hvilemodus selv i karibisk målestokk. Hadde de jobbet noe saktere, ville respirator vært nødvendig. Men fisken var fortreffelig.

Grytidlig tirsdag morgen var det duket for seilasen til turens nordligste punkt – Antigua. En fin seiltur som tok rundt åtte timer i vekslende vindstyrke (30 til 60 grader mot vinden) og 4-9 knops båtfart. Jeg var litt nervøs da Lars insisterte på at vi gikk foran et digert tankskip, men kapteinen hadde selvfølgelig rett. Antigua er forholdsvis flat og det skal bety at været er mer stabilt her, uten at vi har merket noe til det foreløpig. Øya skryter også av å ha 365 strender. Vi har sett noen av dem og de er nydelige.

På Antigua ligger vi foreløpig i Falmouth Bay. Her er det yachtklubb, butikker og restauranter. Like bortenfor ligger den berømte English Harbour og Nelsons Dockyard. English Harbour var Englands hovedmarinebase etter at den ble ferdigstilt i 1745. Englands store sjøhelt, Admiral Lord Nelson, kommanderte verftet fra 1784 til 1787. Han var en rimelig upopulær mann her på Antigua, men har likevel fått verftet oppkalt etter seg. Verftet ble stengt i 1889. På 1950-tallet begynte restaureringen og i dag er det en turistattraksjon med barer, butikker og museer. Antigua er det desidert dyreste landet å sjekke inn i på ruta vår. Her i bukta tar de også betalt for å ligge på anker, for å gå i land, for kanskje å bruke toalettene på land og selvfølgelig en miljøavgift per hode. Vil vi ligge inne i havna på yatchklubben, er det ytterligere 600 kroner per natt. Snakker om velfødd bukt.

I havna har vi også truffet igjen noen av våre venner fra Trinidad. De er rimelig overrasket over at vi har kommet oss så langt nord. Hva behager? Vi er litt utenfor sesong her nå, siden hurricane season nærmer seg med stormskritt. En del steder er stengt, men på Le Cap Horn fikk vi servert deilig pizza. Og ikke nok med det – vi fikk barnevakt på kjøpet. Stedets innehaver, Gustavao, tok med seg Martin inn på kjøkkenet og lagde crème brûlée som Anikken spiste til dessert. Hun har begynt å få fine vaner med snegler til forrett og crème brûlée til dessert. Og Martin kjenner nå Le Cap Horns hemmelige oppskrift.


Antigua og Barbudas første statsminister - The Father of the Nation 

Vi har vært på utflukt til øyas hovedstad, St. John. Vi tok den lokale bussen og sang med på sjåførens samlekassett fra 1986 – There´ll be sad songs to make you cry… Mange minner fra den sommeren der! St John er en koselig liten by med sans for å gjøre cruiseskipturister til lags. Vi hang litt rundt og fikk med oss det innholdsrike markedet. Der lastet vi opp med frukt, grønnsaker og fisk i alle regnbuens farger. De var ikke til akvariet.

Nå teller vi ned dagene til mormor og Terje kommer, men vi publiserer ikke dette avsnittet før de har satt seg på flyet. 

Akkurat nå er stillingen 1-2 til kakerlakkene. Jeg prøver iherdig å finne Brunborg og Petersen i meg selv. De som bare trekker på skuldrene når kakerlakkene løfter anerkjennende på følehornene når de lager middag. Bare de ikke får tak i brødoppskriften… bare de ikke får tak i brødoppskriften… bare de ikke får tak i brødoppskriften… GazzzzzZZZZZZZZZZZZ


En bitteliten seilbåt i Griskebukta 


1 kommentar: